Catatan kecil Catatan kecil .

Catatan kecil

Menguasai Banyak Bahasa Asing Nampaknya Rendah Potensi Dementia yang Terkena

Manusia dilahirkan dengan naluri bahasa. Otak kita secara semulajadi terikat pada bahasa. Iaitu, anda boleh belajar bahasa asing, pada bila-bila masa. Nah, satu kajian mendedahkan bahawa orang yang mampu menguasai lebih daripada satu bahasa asing lebih berisiko terhadap risiko demensia pada usia tua. Semak penjelasannya dalam artikel yang dipetik dari hellosehat.com ini.

Apa yang berlaku apabila otak mempelajari bahasa baru?
BERITA TERKAIT
+

    Mengungkap Faedah Cuka Apple, Bolehkah Ia Mengabaikan Kesan Impotensi?
    Kenapa Seseorang Boleh Menjalin Seksual Dengan Haiwan? Inilah penjelasannya
    Bawa Bunga atau Buah pada Pesakit Denggi di Hospital Ternyata Tidak Disarankan

Penyelidikan menunjukkan bahawa pembelajaran bahasa asing meningkatkan fungsi otak. Kemahiran bahasa yang berterusan melibatkan kedua-dua bahagian otak: otak ********** yang memproses logik (untuk memahami dan mengingati) dan juga otak kanan aktif dalam proses emosi dan sosial (untuk mengaitkan perbendaharaan kata baru dengan ingatan visual).

Pembelajaran bahasa asing juga boleh meningkatkan saiz otak anda. Melalui kajian di Sweden, imbasan MRI otak menunjukkan kawasan korteks hippocampal dan serebrum orang yang menguasai dua bahasa asing (dwibahasa) lebih besar daripada mereka yang hanya mempunyai satu bahasa. Kawasan otak yang semakin meningkat ini berkaitan dengan bahagian otak yang aktif ketika mempelajari bahasa.

Orang yang bercakap lebih dari satu bahasa dengan lancar mempunyai kenangan yang lebih baik dan lebih kreatif secara kognitif dan lebih fleksibel dari segi mental. Kajian di Kanada juga melaporkan bahawa orang dwibahasa mempunyai ketajaman otak kognitif selama bertahun-tahun yang akan datang.

Penyelidik lain juga mendapati bahawa orang dewasa dewasa yang mahir dalam kedua bahasa mempunyai tumpuan yang lebih besar terhadap perhatian dan tumpuan daripada mereka yang hanya bercakap satu bahasa, tanpa mengira sama ada mereka tahu bahasa kedua di zaman kanak-kanak, remaja, atau hanya sebagai orang dewasa.

Faedah belajar bahasa asing untuk mengurangkan risiko demensia

Manfaat untuk meningkatkan fungsi kognitif otak daripada mempelajari bahasa asing dilaporkan dapat mencegah anda daripada risiko Alzheimer dan demensia. Kedua-duanya adalah penyakit degeneratif yang disifatkan oleh kepikunan disebabkan oleh fungsi kognitif yang menurun dari otak.

Ini juga dibuktikan dengan kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Akademi Neurologi Amerika mendapati bahawa orang dewasa dua bahasa yang aktif dalam bahasa asing kemahiran mereka kerap mempunyai kemahiran multitasking yang lebih baik daripada orang yang hanya menguasai satu bahasa sahaja. Kajian itu juga mendapati bahawa pembelajaran bahasa asing mampu melambatkan perkembangan gejala Alzheimer selama 4-5 tahun lebih panjang daripada orang yang mempunyai hanya satu bahasa. Dementia mungkin berlaku jika Alzheimer terus berkembang tanpa rawatan.

Satu lagi kajian dari Pusat Penuaan Kognitif di Universiti Edinburgh Scotland juga mendapati ciri yang sama. Dalam penyelidikannya, penyelidik mendapati bahawa orang yang menguasai lebih dari satu bahasa mempunyai kebolehan kognitif yang lebih baik daripada mereka yang menguasai satu bahasa saja.

Ini berlaku kerana belajar dan bercakap bahasa asing akan memelihara memori anda dengan ketat supaya dapat mengekalkan fungsi otak untuk melawan penuaan, seperti kemurnian. Malah para penyelidik mengatakan bahawa manfaat ini tidak hanya berlaku ketika mereka masih muda. Alasannya, orang dewasa yang baru saja belajar bahasa asing juga akan merasakan manfaatnya.

Nah, sebab itu tidak pernah terlambat untuk belajar bahasa baru, demi meningkatkan fungsi otak anda.

Cara lain yang boleh dilakukan untuk meningkatkan fungsi otak

Di samping mempelajari bahasa asing, terdapat beberapa cara lain yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan fungsi otak supaya dapat mencegah risiko demensia dini.

- Aktiviti fizikal. Aktiviti fizikal menjadikan otak anda berfungsi secara optimum dengan menghasilkan protein protein neurotrofik yang berasal dari otak (BDNF) yang membantu meningkatkan aliran darah ke otak. Ini boleh menghalang kerosakan pada sel-sel otak yang boleh mengurangkan risiko strok dan membantu pembentukan sel-sel otak baru.

- Cukup tidur. Otak memerlukan rehat untuk menyimpan dan memproses kenangan dan perkara yang telah dipelajari dengan baik. Tidur adalah salah satu cara terbaik untuk berehat otak anda. Itulah sebabnya, kekurangan masa tidur akan mengurangkan fungsi otak untuk berfi****** dan memproses maklumat.

- Perhatikan pengambilan nutrisi. Otak adalah organ yang memerlukan tenaga yang paling untuk melaksanakan fungsinya dengan baik. Dengan mengambil ******a pengambilan nutrien terbaik akan memberi tenaga yang cukup untuk otak untuk melaksanakan fungsinya secara optimum.
برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۳ دى ۱۳۹۶ساعت: ۱۲:۵۸:۴۸ توسط:vanesa موضوع:

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :