Catatan kecil Catatan kecil .

Catatan kecil

Pekerja Shift Malam Risiko Tinggi yang Dipengaruhi oleh Penyakit Kronik, Salah satu daripada Kanser

Bekerja pada waktu malam adalah berisiko tinggi terhadap penyakit kronik seperti penyakit jantung, obesiti, insomnia, dan kanser. Penyelidik di China mendapati wanita yang bekerja pada pergerakan malam adalah 19 peratus lebih berisiko untuk merawat kanser daripada mereka yang tidak bekerja pada waktu malam. cara nak hilangkan misai bagi wanita cara membina keyakinan diri anak rawatan jangkitan saluran kencing

Kajian yang diterbitkan dalam Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, jurnal Persatuan Penyelidikan Kanser Amerika, menganalisis 61 kajian yang merangkumi empat juta orang di Amerika Utara, Asia dan Australia.

Apabila penyelidik melihat dengan lebih teliti tentang jenis kanser yang dikembangkan di kalangan wanita, mereka mendapati bahawa wanita yang bekerja lebih lama pada waktu malam mempunyai 41 peratus risiko kanser kulit lebih tinggi, 32 peratus risiko kanser payudara dan risiko kanser sistem pencernaan 18 peratus lebih tinggi daripada mereka yang tidak bekerja pada waktu malam.  kanser mulut rahim stadium 2 kayap oftalmikus penyakit migrain sebelah ********** penyakit migrain sebelah ********** kanser prostat stadium 4 penyakit giardiasis pdf jangkitan kuku jari tangan khasiat buah acai berry rosaceae roseola infantum pada kanak-kanak kecil

Risiko tertinggi yang dihadapi oleh jururawat yang bekerja malam; Risiko mengembangkan kanser payudara jika mereka bekerja malam adalah 58 peratus lebih tinggi daripada para jururawat yang tidak bekerja pada jam malam.

Penulis senior Xuelei Ma dari Sichuan University, mengatakan wanita yang lebih lama bekerja pada pergeseran malam, semakin tinggi risiko kanser mereka. Setiap lima tahun kerja peralihan malam, risiko kanser payudara misalnya, meningkat sehingga 3.3 peratus.

Risiko meningkat, terutamanya di kalangan jururawat wanita, tidak bermakna wanita bekerja malam lebih mudah terdedah kepada kanser, kata Ma.

Dalam kes jururawat, misalnya, tahap tinggi mereka mungkin mencerminkan hakikat bahawa jururawat biasanya lebih cenderung untuk menjalani pemeriksaan dan oleh itu kanser mereka didiagnosis berbanding wanita pada umumnya.

Semua kajian yang termasuk dalam analisis mungkin tidak mewakili faktor lain yang berkaitan dengan tahap risiko kanser seperti diet, aktiviti fizikal, dan tabiat tidur. Tetapi kerana bilangan besar orang yang terlibat dalam kajian ini, trend itu patut dikaji lebih lanjut mengikut Ma.

Penemuan menunjukkan orang yang bekerja pada waktu malam boleh mendapat manfaat daripada program pemeriksaan untuk mengesan kanser cukup awal supaya masalah dapat ditangani dengan segera. "Pergeseran malam adalah fenomena sosial yang baru muncul dan menjadi popular dan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan," tulis Ma dalam e-mel kepada Time mengenai hasil kajian, seperti yang dikutip oleh Antara, Selasa (9/1/2018).

"Ini membenarkan malam bekerja untuk masa yang lama untuk mendapat manfaat daripada pemeriksaan tumor dan dasar perlindungan untuk kakitangan juga perlu dipertimbangkan," katanya. 10 penyakit tumbuhan akibat virus virus termasuk haiwan atau tumbuhan punca keletihan haba kemurungan punca dan rawatan punca alahan hidung punca jangkitan kuman bawah kulit kesan kanser paru paru tahap 4 punca kanser barah otak gejala selesma adalah punca dan simptom bayi terkena jangkitan paru-paru ubat mati pucuk di farmasi

Terdapat beberapa faktor yang boleh membuat pekerja malam lebih berisiko terhadap kanser tertentu, tetapi kajian baru-baru ini dalam haiwan dan manusia mencadangkan gangguan tahap hormon yang mungkin menyebabkannya.

Tahap melatonin, yang biasanya meningkat pada waktu malam sebagai tindak balas kepada kegelapan, ditahan semula apabila orang terjaga di bawah cahaya tiruan. Ia boleh menyumbang kepada pertumbuhan tumor kerana melatonin adalah antioksidan yang menghalang sel-sel kanser dan juga menindas pertumbuhan saluran darah baru yang berkaitan dengan tumor.

Mengganggu kitaran tidur tidur normal juga boleh menjejaskan gen yang bertanggungjawab untuk pembaikan DNA, yang boleh mencetuskan pertumbuhan sel yang tidak normal yang menjadi kanser.


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۳ دى ۱۳۹۶ساعت: ۱۱:۵۰:۵۹ توسط:vanesa موضوع:

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :