Catatan kecil Catatan kecil .

Catatan kecil

Cara Paling Mudah dan Murah untuk Bahagia, Sukan Lah!

Semua orang tentu saja penat, tertekan, dan merasa tidak berpuas hati kerana pelbagai tekanan yang mesti dihadapi. Nah, adakah anda tahu untuk memandu perkara-perkara ini, adakah cara yang mudah dan tidak mahal? Ya, cukup dengan senaman, anda boleh membina minda yang lebih positif dan gembira. Tetapi bagaimana sebenarnya sukan boleh membuat anda bahagia? Inilah penjelasan, seperti yang dipetik dari hellosehat.com.

Benar-benar sukan membuat gembira?
BERITA TERKAIT
vitamin b5 untuk apa vitamin b6 dan b12 antibiotik alami untuk lukaApabila kita bersenam, terdapat peningkatan dalam endorfin. Istilah hormon endorfin pertama kali ditemui pada tahun 1970 oleh Roger Gulemin dan Andrew W. Hormon ini berfungsi sebagai neurotransmitter (pembawa isyarat-isyarat pada sistem saraf manusia), dihasilkan oleh kelenjar pituitari dan mempunyai struktur yang unik menyerupai morfin sehingga endorfin juga mempunyai keupayaan untuk mengurangkan kesakitan.

Endorphin hormon ini adalah kunci mengapa sukan membuat gembira sambil menurunkan tahap tekanan anda. Selain meningkatkan endorfin, senaman juga dapat meningkatkan hormon dopamin, serotonin, dan tryptophan. Dopamine sering dipanggil hormon kebahagiaan, kerana ia akan menyebabkan seseorang berasa gembira. Sementara serotonin berfungsi untuk mengawal emosi, ingatan, dan mengurangkan tahap stres dalam badan akibat keletihan fizikal.  demam semasa hamil punca sakit sendi di jari tangan punca terjadi kanser payudara punca kemalangan jalan raya isi punca kencing tidak lawas lelaki sebab kerap membuang air kecil punca banjir kilat di malaysia

Dopamine dan serotonin kemudiannya akan bekerjasama untuk mengatur mood seseorang dan mewujudkan perasaan keseronokan dan mewujudkan pemi******an positif dalam diri anda. Ini pastinya hebat untuk kehidupan sosial dan kerjaya anda. Melakukan senaman secara teratur dapat meningkatkan pengeluaran dan metabolisme serotonin dalam korteks dan otak otak.

Adakah terdapat manfaat sukan yang lain?

Di samping itu, senaman juga mempunyai kesan positif yang lain. Senaman yang teratur dapat membantu dalam merawat masalah psikiatri, menyokong pemulihan dari kecederaan ke otak, dan membantu mencegah penyakit neurodegenerative seperti Alzheimer.

Latihan juga boleh mengurangkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung, strok, dan diabetes. Ini kerana penyakit kronik akan meningkatkan risiko jika berat badan anda berlebihan. Dengan senaman yang teratur, berat badan anda akan lebih terjaga supaya anda mengelakkan obesiti.

Di samping bersenang-senang sukan, aktiviti ini juga sering digunakan untuk mengurangkan kemurungan. Mereka yang aktif bersenam mempunyai penurunan tahap kebimbangan, tekanan dan kemurungan. Malah keluarga juga boleh digunakan untuk salah satu terapi untuk mereka yang mengalami kemurungan ringan hingga sederhana jika digabungkan dengan kaunseling dan jadual tidur yang sesuai.

Panduan awal untuk latihan untuk pemula

1. Sebelum memulakan dan selepas selesai latihan jangan lupa untuk memanaskan badan, ******a-******a 5-10 minit.

2. Semasa anda memanaskan dan menghulurkan, lakukan perlahan-lahan, ******a-******a 20-30 saat.

3. Anda boleh mencuba jalan yang sihat yang bermula dengan tempo yang perlahan. Meningkatkan kelajuan berjalan anda secara berperingkat-peringkat.

4. Cuba lakukan senaman aerobik sebanyak tiga kali setiap minggu dengan jangka masa 20-60 minit pada satu masa.

5. Jika anda sudah biasa bersenam, anda boleh melakukan lebih banyak latihan seperti berbasikal, berenang, bermain bola keranjang, menari, atau memanjat gunung.

6. Jangan lupa minum air sebelum, semasa, dan selepas anda bersenam.

7. Anda boleh menjemput rakan, keluarga, atau pasangan untuk bersukan bersama untuk menjadi lebih teruja.

8. Angkat tangga bukannya mengambil lif atau eskalator. Jika kampus, sekolah atau bangunan pejabat anda terlalu tinggi, anda boleh naik ke tingkat ketiga atau keempat terlebih dahulu, kemudian teruskan dengan lif. http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-kesan-obesiti-terhadap-kesihatan.html http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-kesan-pengambilang-kopi-berlebih.html
برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۴ دى ۱۳۹۶ساعت: ۰۶:۰۰:۵۴ توسط:vanesa موضوع:

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :