Catatan kecil Catatan kecil .

Catatan kecil

Sasar Lawatan Jelajah 20 Juta pada 2019, Kerajaan Dapat Menarik Pelancong MICE dengan Pertukaran Asing Besar

SETIAP business tourism sebenarnya dapat memenuhi sasaran kunjungan 20 juta pelancong yang disasarkan kerajaan dalam waktu cepat. Malah, mereka juga boleh menjana pertukaran asing yang lebih tinggi daripada pelancong.

Di dalam kegiatan Meeting, Incentive, Convention, Exhibition (MICE) pasti ada unsur aktiviti pelancongan yang biasa dilakukan pelancong leisure. Mereka menggunakan kemudahan hotel, restoran, untuk datang ke tarikan pelancong.
BERITA TERKAIT
+

    Sekitar Eropah 4 Bulan Hanya Dengan Satu Koper, Pengembara Perempuan Ini Mengungkap Rahsia!
    Terlalu! Beribu-ribu Pelancong Turun Arah Arah Diraja
    Pengembara Solo Wanita Haruskah Buku Hotel Kecil, Mengapa Ya?

 BACA JUGA:

  difteria di malaysia punca sakit belakang tumit maksud kehamilan molar atasi sembelit kanak buah tempatan perak perniagaan online wealth market senarai universiti di malaysia untuk lepasan spm tanda awal mengandung luar rahim kanser darah dan rawatan sumber utama tenaga haba
Kelebihan perniagaan pelancongan dalam aktiviti ini membawa ahli perniagaan, profesional, pegawai, diploma dari banyak negara. Jadi corak perbelanjaan atau perbelanjaan wang semasa mesyuarat dan cuti lebih.

Vice Chairperson Education & Institution Indonesia Convention and Exhibition Bureau Christina L Rudatin berkata, spending pelancong MICE lebih besar 7 kali ganda daripada pelancong leisure. Ini adalah peluang yang baik untuk membawa pertukaran asing yang besar.

"Pelancong MICE sudah dijanjikan pengeluarannya lebih besar. Objektifnya ialah bahkan tidak di******a per kepala yang datang, mereka datangnya per kumpulan," ujar Christina saat Seminar MICE Discovery di Sekolah Tinggi Pariwisata Trisakti, Bintaro, Jakarta Selatan, Jumat (12/1/2018).

Sementara itu, pelancong atau pelancong backpacker tidak menghabiskan banyak wang semasa cuti. Mereka juga datang sendirian atau hanya mengambil keluarga bercuti, tetapi jumlahnya tidak besar.

Jika dibandingkan, pelancong MICE boleh menghabiskan 7 kali lebih banyak wang daripada anda. Sebagai contoh, dalam satu perjalanan ******a-******a tiga hari perniagaan, mereka menghabiskan USD700 atau setaraf Rp9, 1 juta. Manakala pelancong dalam satu perjalanan rata-rata hanya menghabiskan USD100 atau ******a-******a Rp1, 3 juta sahaja.

Perbandingan itu seharusnya menjadi rujukan kerajaan yang bertanggungjawab untuk menyedari sasaran ketibaan 20 juta pelancong pada tahun 2019. Malangnya, menurut Christina, kerajaan tidak memperhatikan kepentingannya.

Tak cuma itu, sisi keuntungan lain dari pelancong MICE yakni boleh mengisi keغير مجاز مي باشدongan masa low season atau weekday. Matlamat ini juga harus dipertimbangkan kerana ia sangat menguntungkan.

BACA JUGA:

    Pelancongan MICE di Indonesia sedang berkembang pesat
    Anugerah Membuat Imej MICE Positif Indonesia

http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-kurang-tidur-pada-kecantikan-kulit.html http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-menahan-tidak-membuang-air-besar.html http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-obesiti-boleh-cetuskan-sakit.html "Kalau pelancong leisure selain perbelanjaan lebih sedikit, mereka hanya datang ketika cuti high season atau weekend. Dua sasaran kalangan pelancong ini harus benar-benar dipertimbangkan," katanya. http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-protein-berlebihan-dalam-badan.html http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-rutin-melakukan-senaman-ke-atas.html
برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۴ دى ۱۳۹۶ساعت: ۰۶:۰۵:۳۵ توسط:vanesa موضوع:

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :