Catatan kecil Catatan kecil .

Catatan kecil

Berwaspada Berenang di Air Kotor, Dapat Terjejas Amaeba Brain Attack Rare

Semasa musim hujan, bukan lagi perkara baru jika terdapat beberapa kawasan di banjir langganan Indonesia. Kanak-kanak yang bermain dan berenang merentasi genangan banjir tidak lagi dianggap sebagai fenomena aneh di negara kita. Walau bagaimanapun, ibu bapa sepatutnya melarang anak-anak mereka berenang di dalam air kotor. Tidak ******a berapa tinggi genangan air, air banjir boleh tercemar oleh pelbagai organisma penyebab penyakit.
   tanda kanser payudara lelaki tekanan darah normal lelaki dewasa tempat pelancongan di malaysia wikipedia tempat percutian di hulu selangor tempat penginapan termurah di bali tempat penginapan di bandung selatan cara memaafkan suami curang
Dikutip dari kajian oleh Dr. Supakorn Rojananin, M.D., kepala timbalan Fakulti Perubatan sekaligus rekanan profesor di Mahidol University, air lopak banjir di Jakarta Timur pada Januari 2005 lalu mengandungi koloni bakteria E. coli dan virus enterik Hepatitis A dua kali ganda lebih tinggi daripada air sungai biasa. Nah, terdapat satu lagi organisme yang jarang berlaku tetapi masih berbahaya dan juga mematikan. Namanya adalah amoeba Naegleria fowleri.
BERITA TERKAIT
+

    Keajaiban Air Mawar dan Manfaat Beragam untuk Kesihatan
    Cara Paling Mudah dan Murah untuk Bahagia, Sukan Lah!
    Mengungkap Faedah Cuka Apple, Bolehkah Ia Mengabaikan Kesan Impotensi?

 

Ketahuilah amoeba Naegleria fowleri yang suka berenang di air kotor

Amoeba adalah organisma sel tunggal yang sangat kecil dan dapat menjangkiti manusia. Baru-baru ini spesies amoeba jarang bernama Naegleria fowleri menjangkiti otak seorang remaja di Amerika Syarikat selepas ia berenang di air keruh, sungai berdekatan rumahnya.

Naegleria fowleri adalah ameba yang sangat kecil, iaitu 8 hingga 15 mikrometer. Sebagai perbandingan, rambut manusia mempunyai lebar 40 hingga 50 mikrometer. Amoeba jenis ini sering dijumpai pada air tawar hangat, umumnya pada sungai dan tasik - terutama yang kotor. Amoeba ini juga boleh didapati di kolam yang kurang bersih.

 

Bagaimanakah amuneba Naegleria fowleri menjangkiti manusia?

Naegleria fowleri sebenarnya jarang menjangkiti manusia. Anda mungkin dan mungkin mengalami sentuhan dengan amoeba ini dan tidak jatuh sakit. Kerana jika ditelan, asid perut anda boleh membunuhnya dengan segera. Tetapi jika jangkitan berlaku, ia biasanya akan membawa maut.

Jangkitan boleh berlaku ketika amoeba ini masuk ke dalam tubuh melalui lubang hidung ketika anda berenang di air keruh dan menghirupnya. Dari sana, amuneba menjangkiti otak melalui gentian saraf penciuman yang ada di hidung anda. Kerana ia menjangkiti otak, Naegleria fowleri juga sering dikenali sebagai amoeba yang memakan otak.

Antara tahun 1962 dan 2015, daripada 138 jangkitan amoeba, hanya tiga orang yang berjaya selamat menurut Centre for Disease Control and Prevention di Amerika Syarikat (setara Ditjen Kawalan Penyakit di Indonesia).

Tanda-tanda dan gejala jangkitan amoeba Naegleria fowleri

Jangkitan Naegleria fowleri boleh menyebabkan satu set gejala yang disebut primary amebic meningoencephalitis, yang ditandai dengan keradangan otak yang lambat laun menghancurkan jaringan otak. Gejala yang paling biasa adalah mual muntah yang berlaku lima hari selepas pendedahan pertama dengan amuba.

Satu siri gejala lain boleh bermula dalam 2 hingga 15 hari selepas pendedahan dengan amuba. Tanda-tanda dan gejala-gejala jangkitan naegleria lain termasuk:

-Kurangkan rasa bau atau rasa

-Demam

- Sakit kepala serius dan tiba-tiba

-Lebih berat

-Sensitivity to light

- Mual dan muntah

-laze

- Kehilangan baki

- Mengantuk

- Kejang

- Halusinasi

 

Bolehkah jangkitan ini dirawat?

Jangkitan amobis ini sangat berbahaya. Sekali gejala berkembang, seseorang yang dijangkiti mungkin mati dalam tempoh 5-7 hari. Tetapi ini boleh dicegah dengan rawatan yang betul. Pada pesakit yang telah dijangkiti amuneba, rawatan kecemasan adalah dengan ubat kanser yang dipanggil Impavido (miltefosine).

Rawatan utama untuk jangkitan Naegleria fowleri adalah ubat antikulat, amphotericin B - biasanya disuntik ke dalam urat (intravena) atau di kawasan sekitar saraf tunjang untuk membunuh ameba.

Bagaimana untuk mengelakkannya?

Satu pencegahan yang boleh dilakukan untuk mencegah jangkitan jenis amuneba ini adalah untuk mengelakkan berenang di air kotor dan menguburkan kepala anda (contohnya berenang atau menyelam) ke dalam air. Juga elakkan mandi dan basuh hidung dengan air yang tercemar.http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-sampingan-suntikan-kolagen.html http://www.inmalay.com/2017/07/kesan-telefon-bimbit-pada-kesihatan.html http://www.referensisehat.com/2015/09/alanin-l-alanine-sumber-fungsi-manfaat-dosis-efek-samping.html http://www.referensisehat.com/2015/09/arginin-l-arginin-sumber-fungsi-manfaat-dosis-efek-samping.html http://www.referensisehat.com/2015/09/asam-gamma-aminobutirat-fungsi-manfaat-sumber-dosis-efek-samping.pdf.html
برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۴ دى ۱۳۹۶ساعت: ۰۶:۱۰:۰۷ توسط:vanesa موضوع:

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :